Lol werkt aanstekelijk

Lol werkt aanstekelijk

Wat zijn het bizarre weken met ijspret en sneeuw in het ene weekend en warm lenteweer in de week erna. We lijken wel koeien die voor het eerst weer de wei in mogen, lekker buiten spelen. Volgens mij hebben we deze positiviteit met z’n allen echt even nodig.

Al een paar maanden loop ik, Hella, hetzelfde rondje in de buurt om toch maar in beweging te blijven. Herken je dat? Weer langs datzelfde watertje, die mooie boom en dat leuke winkeltje, wat al lange tijd dicht is. Het is prachtig, maar door de eindeloze herhaling merk ik dat ik de schoonheid ervan niet altijd meer zo goed kan zien. Het wordt zelfs een beetje saai. Troosteloos kijk ik in de etalage, maar ik heb niets nodig, want ik ga nergens naartoe. En dus loop ik onvoldaan maar weer door.

Waar is mijn lach gebleven?
Wanneer ik de reflectie van mijn eigen gezicht zie, schrik ik een beetje. Waar is mijn lach gebleven? De behoefte om te spelen en te dansen groeit in me. Gelukkig waren daar de ijspret en de eerste lentezon, wat een bevrijding van de saaiheid. Dan merk ik pas, hoezeer ik het plezier en de blije gezichten van mensen heb gemist. De lach van anderen tovert ook een lach op mijn eigen gezicht. Heerlijk!

Plezier is essentieel
Er zijn twee soorten plezier. Korte termijn plezier, zoals een spontane schaterlach in het moment. En intrinsiek plezier, dat aansluit bij wat je echt belangrijk vindt en bij wat je drijft in je leven en werk. Als mens worden we blij van zingeving, creatief zijn, een bijdrage leveren en blijven ontwikkelen en groeien. Wie lacht maakt drie hormonen aan: endorfine, serotonine en dopamine die in de volksmond gelukshormonen worden genoemd. Zij zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je je prettig en ontspannen voelt. Het is stressverlagend en dus heel belangrijk voor je gezondheid. Des te meer reden om veel plezier te maken.

Durf te spelen
Elke week kijk ik uit naar onze Radical Roots werk-call. Tijdens deze online meeting bespreken Talitha en ik alle dingen die op de agenda staan, maar maken we ook ruimte voor persoonlijke verhalen en plezier. We hebben gekke foto’s van elkaar gemaakt en hebben daar enorm om gelachen. Zo simpel kan het zijn. Zie de wereld als een grote speeltuin. Maak grapjes en zie de lol in van de alledaagse dingen. Wees positief en neem initiatief. Doe gewoon eens lekker gek en neem je collega’s daarin mee. Steek anderen aan met jouw lach en blijf gezond!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *