Hoe je samen een kathedraal bouwt

Hoe je samen een kathedraal bouwt

Een ondernemer vertelde dat hij het afgelopen jaar minder opdrachten had en ervoor gekozen heeft om een aantal medewerkers betaald thuis te laten zijn. Hij koos voor deze optie omdat het goede krachten zijn, ze altijd hard voor hem hebben gewerkt en hij ze niet wilde laten gaan. Vanuit zijn creatieve ondernemersgeest ontstond vervolgens het idee om tijdens de lockdown het kantoor onder handen te nemen.

Alle muren weer voorzien van een nieuwe laag verf en het magazijn opruimen. Hij vroeg de mensen die nu thuis zaten of ze maandag naar kantoor wilden komen, zodat ze lekker met elkaar aan de slag konden. Het zou waarschijnlijk ook een boost geven aan de samenwerking en betrokkenheid, althans zo keek hij er naar. Tot zijn grote verbazing kreeg hij van een van de medewerkers, de volgende reactie: “Daar ben ik toch niet voor aangenomen?”

Grotere plaatje
Dit soort reacties is meestal niet een kwestie van gemakzucht, maar ontstaat als mensen geen zicht hebben op het grotere plaatje. Neem mensen daarom mee in je verhaal en in je missie, zodat ze kunnen zien wat hún rol daarbinnen is. Wees transparant over wat het doel is van de organisatie en dat het dagelijkse werk van de medewerkers helpt om dat doel te bereiken. Zo maak je het doel van de organisatie het gezamenlijke doel van alle medewerkers.

Metafoor van de metselaar
Een inspirerend voorbeeld waaruit blijkt hoe het wel kan werken, is dat een metselaar die een kathedraal bouwt. Christopher Wren, een van de grootste Engelse architecten, liep op een dag incognito onder de mannen die aan het werk waren aan de St. Paul’s kathedraal, die hij ontworpen had. De eerste man leek ongelukkig te zijn in zijn werk, hamerde in het wilde weg op een stuk graniet en keek vaak op zijn horloge. Toen Christopher vroeg wat hij deed, reageerde de eerste metselaar, nogal scherp: ”Ik ben m’n vijf shilling per dag aan het verdienen, en ik kan niet wachten tot het 5 uur is.” Een tweede metselaar, die schijnbaar meer geïnteresseerd was in zijn werk, hamerde ijverig en op de vraag wat hij aan het doen was, antwoordde hij: “Ik bewerk dit rotsblok zodat het kan worden gebruikt om een muur van te maken.” Een derde metselaar was met hart en ziel aan het werk en nam de tijd om zijn werk te bekijken. Hij sloeg kleine stukjes af tot hij tevreden was. Toen hem naar zijn werk werd gevraagd, keek hij omhoog en verkondigde met trots: “Ik… bouw een kathedraal!”

Kracht van voldoening
Deze man begreep het hogere doel, de missie, en hij wist hoe hij aan dat doel kon bijdragen. Hij keek verder dan het bewerken van de steen en het verdienen van zijn dagelijks loon. Hij zag dat hij onderdeel was van het scheppen van een kunstwerk en dat motiveerde hem om het beste uit zich zelf te halen en gaf hem voldoening.

Beter hybride samenwerken
En zo gaan mensen meer doen dan waarvoor ze zijn aangenomen! Wij merken dit ook tijdens onze training Re-Connect, waarin we met mensen gaan kijken naar werkbare én zinvolle oplossingen voor hybride werken. We starten bij de uitdagingen waar ze tegenaan lopen, maar kijken vooral naar de behoeften die daaronder liggen. Als je collega’s meeneemt in jouw behoefte, zal de ander je beter begrijpen en je willen helpen met het vinden van een oplossing. Dit prachtige proces zien we tijdens onze training en teambuilding Re-Connect keer op keer gebeuren. De oplossingen krijgen hierdoor een breder draagvlak bij alle teamleden.

Kan jouw team of organisatie ook wat hernieuwde zin en verbinding gebruiken? Neem dan contact met ons op om een live online Re-Connect training in te plannen.