Brandje blussen of bewust werven?

Brandje blussen of bewust werven?

In het geval van een vacature laten we ons maar al te vaak leiden door de waan van de dag. Een medewerker zegt zijn baan op en meteen schiet iedereen in de actie. De oude vacaturetekst wordt uit het archief getoverd en in alle haast breed uitgezet, met als doel zo snel mogelijk weer iemand op die plek te hebben. Echter, de juiste reacties blijven uit. In dit artikel gaan we in op hoe je wél de juiste persoon kunt aantrekken.

Vaak zien we dat een actueel probleem, zoals het ontstaan van een vacature, benaderd wordt alsof het een losstaand onderdeel is binnen een organisatie. Wanneer je op deze manier te werk gaat, is de kans groot dat je de verkeerde kandidaten aantrekt.

Verleiden met betekenis
Binnen de huidige arbeidsmarkt is de kans groot dat juiste kandidaat op dit moment in een andere baan actief is. De kunst is dus om ze te verleiden om eens met jou te komen praten. Mensen worden meer en meer aangetrokken tot werkgevers die gedreven zijn en maatschappelijke impact hebben. Mensen kunnen zich daar wel (of niet) in herkennen en weten zo dat ze bij jou ‘het verschil kunnen maken’ en ‘ertoe doen’.

Wek jouw missie tot leven
Een mooi voorbeeld is de wervingsslogan van Eneco, die zeer goed aansluit bij hun missie Duurzame energie van iedereen. Door dit in de externe communicatie, maar ook intern naar je medewerkers toe, echt te leven, vindt er een soort natuurlijke selectie plaats, waardoor je automatisch de juiste doelgroep aanspreekt.

Bewust proces
Het duurzaam aantrekken van de juiste kandidaat, is onderdeel van het grotere geheel en daarmee dus een bewust proces en geen brandje dat je moet blussen. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

  1. Welke rol komt vrij? (Niet welke functie of positie, maar welke rol gaat deze persoon vervullen binnen de organisatie)
  2. Hoe is die rol verweven binnen de gehele organisatie? (welke gewenste invloed heeft deze rol op het grotere geheel?)
  3. Hoe kan deze persoon zijn aandeel pakken binnen de organisatie? 
  4. Vanuit welke waarden wordt er gewerkt en welke waarden verwachten jullie van de nieuwe collega?
  5. Welke specifieke talenten of unieke kwaliteiten heeft deze persoon nodig om van deze rol een succes te maken?
  6. Wat is de ambitie van het team of van de organisatie? En wat heeft iemand nodig om daarop aan te sluiten?
  7. Welke ontwikkeling zien jullie voor deze rol mogelijk?
  8. Wat bieden jullie deze kandidaat naast de inhoud van de positie?
  9. Welke missie streven jullie na?
  10. Welke impact kan degene maken in deze rol?

Kortom, laat zien waar je voor staat en trekt bewust de juiste mensen aan.

Als je dit artikel interessant vindt, heb je wellicht ook interesse in de module Werving & Selectie.